מהדורת ינואר 19# חופש, שוויון ומחאה
בחודשיים האחרונים העיניים נשואות לצרפת ולא מהסיבות הרגילות (חיים טובים, הישגים ספורטיביים, נופש לאורך הריוויירה ושערוריות פוליטיות). הפעם, העולם מביט על צרפת לנוכח מחאת האפודים הצהובים - אקט שמסמן על התעוררות חברתית שעשויה להפוך לגל מחאה גלובלי, ותזכורת צרפתית על מדינה דמוקרטית עם אזרחים פעילים חברתית בחשיבה משותפת.
בואו נצא לסיבוב בצרפת הקלאסית והחדשה עם המנהגים, התרבות וגם המהפכות שלה לאורך ההיסטוריה.
6 עובדות שבטח לא ידעתם על צרפת
• אם צרפתי מצא סיבה להחמיא לכם, אל תמהרו לשלוף את ה-merci שהתאמנתם עליו כל כך ולהודות לו, כי תיחשבו ליהירים וגסי רוח. נסו במקום להגיד: ״ממש לא, אתם נחמדים מדי״.
• בתחבורה ציבורית קיים חוק ברור לגבי פתיחת החלון - אם קיימת מחלוקת על כך, ברירת המחדל תהיה סגירתו של החלון.
• אם החלטת לדבר אל צרפתים בפרחים, שימו לב למה שאתם אומרים. הקפידו לרכוש מספר אי זוגי של פרחים, שהוא לא 13 - שמביא מזל רע. לא חרציות, שמורות ללוויות. חוץ מזה, תיהנו.
• טוב זה מוזר, אבל אם תוכיחו שאדם שנפטר היה אמור להינשא לכם, תוכלו עדיין להינשא לו.
• חופש הפרט הוא בסיס עקרוני בצרפת ודוגמה לכך היא האיסור על בדיקת אבהות, אלא אם הצלחתם להשיג הסכמת שופט שיפסוק לטובתכם בעניין.
• 32 נשמות היו לשארל דה גול, נשיא צרפת בעבר, ששרד 32 ניסיונות התנקשות בחייו.
היסטוריה של מהפכות
1775 ׳מלחמת הקמח׳ החלה אחרי עליות במחירי הלחם, שהתמתן לאחר התערבות הממשלה. המחאה שימשה כתקדים למהפכה הצרפתית שהתחילה 13 שנים אחריה.
1789-1799 - ה-מהפכה הצרפתית, ששינתה את פני ההיסטוריה המודרנית ופרצה את המסגרת המעמדית שהיתה נהוגה אז בעולם.
1911-10 מהפכת היין. מגדלי הענבים שלא זכו לפיצוי מהממשלה על נזקי יבול פתחו במהומות, שרפו ושדדו בתי ייצור שזכו לפיצוי ושפכו את היינות שלהם לנהרות.
1968 מרד הסטודנטים שהוביל לשביתה כללית של 10 מיליון עובדים ושלחה את הסטודנטים לרחובות. התפרעויות הרחוב היו כה אלימות שדה-גול ביקש מקלט בגרמניה מחשש להתנקשות בחייו.
1981 בכדי להסב את תשומת לב המשטרה לאזורים מוחלשים בחברה פרצה "מחאת החראקות" שכללה גניבה של מכוניות מאזורים יוקרתיים, נהיגה פרועה במעגלים ושריפת המכוניות בשכונות העניות.
טיפ מחבר: דמוקרטיה בחשיבה משותפת
דמוקרטיה וחלוקה נכונה של משאבים חשובה לא רק כדי לשמור על איזון חברתי (עיינו ערך צרפת...). דמוקרטיה בארגון וחלוקה נכונה של הזדמנויות לתרום חשובה גם במקום העבודה שלכם. היא תורמת לחשיבה ביקורתית על הקיים, מעודדת חדשנות, מערבת את העובדים בהצלחת הארגון ומאפשרת להם לחוש סיפוק ולרצות בטוב הארגון.
אז איך יוצרים דמוקרטיזציה בתוך קבוצה:
א. מעודדים ויכוח וביקורת - כשאנחנו רוצים לקבל דעות שונות ולאתגר את צורות החשיבה שלנו, כדאי לעודד ויכוחים בהם נכיר דעות שונות שיפרו אחת את השנייה, גם במחיר מענה שלא נאהב לשמוע.
ב. גיוון במוזמנים לפגישות - מחקרים מראים שגיוון הוא סוד ההצלחה של ארגונים בולטים. הגיוון מתחיל מגיוס עובדים ובהחלט ממשיך בחדר הישיבות, אז אפשר לשמוע בעלי תפקידים ואנשים מרקעים שונים.
ג. כולם משתתפים באופן פעיל - חשוב לשים לב שהרעיון לא מוכתב בידי האנשים החזקים בחדר.
ד. הטלת ספק בשאלות יסוד - התייחסות למידע או להנחות באובייקטיביות מוחלטת יכולה ליצור שיחה בלופ המידע שהכרנו ולסגור דרכי חשיבה חדשות.